Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksKemudahan

Maklumat ringkas mengenai Negara Brunei Darussalam

PERJALANAN UDARA

Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei, yang terletak di Berakas, berjarak 15 minit perjalanan dari Bandar Seri Begawan. Waktu daftar masuk sekurang-kurangnya tiga (3) jam sebelum waktu keberangkatan yang dijadualkan. Dianjurkan untuk mengesahkan semula penerbangan anda ke hadapan atau penerbangan kembali dengan syarikat penerbangan yang berkaitan sebelum waktu keberangkatan yang dijadualkan. (Diperolehi dari laman sesawangan Kementerian Pengangkutan)

BANK DAN MATA WANG

Terdapat sebilangan bank antarabangsa yang beroperasi di negara ini. Bank biasanya dibuka dari jam 9 pagi hingga 4 petang dari hari Isnin hingga Khamis dan 9 hingga 12 tengahhari,2 petang hingga  4 petang pada hari Jumaat dan 9 pagi hingga 11 pagi pada hari Sabtu. Sebilangan besar bank diluluskan oleh kerajaan untuk mengendalikan cek dan pertukaran mata wang pelancong, dan kebanyakannya menawarkan ATM di rangkaian antarabangsa. Semua kad kredit utama (Visa, MasterCard, American Express, China Union Pay) diterima secara meluas di seluruh negara.

WAKTU PERNIAGAAN

Pejabat kerajaan dibuka dari jam 7.45 pagi hingga 12.15 tengah hari dan dari 1.30 hingga 4.30 petang dan ditutup pada hari Jumaat dan Ahad. Pejabat swasta biasanya beroperasi dari jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang pada hari bekerja dan dari jam 8.00 pagi hingga 12.00 tengah hari pada hari Sabtu. Sebilangan besar pusat membeli-belah dibuka setiap hari dari jam 10.00 pagi hingga 10.00 malam. Semua pejabat dan premis perniagaan ditutup pada hari Jumaat antara jam 12.00 tengah hari hingga 2.00 petang untuk solat Jumaat.

KERETA SEWA / TEKSI / PERKHIDMATAN BOT

Kereta memandu sendiri atau pemandu boleh didapati dari kaunter penerimaan tetamu hotel. Teksi bermeter juga boleh diatur melalui kaunter penerimaan tetamu hotel.


Jabatan Pengangkutan Darat (JPD), Kementerian Perhubungan telah memperkenalkan *"Perkhidmatan Panggilan bagi orang ramai mendapatkan perkhidmatan teksi" khusus bagi pemanggil di dalam Daerah Brunei-Muara sahaja bermula pada hari Selasa, 4 Oktober 2016*. Perkhidmatan ini adalah sebagai langkah susulan dari sistem teksi bermeter yang dilancarkan pada 23 September baru-baru ini dan bertujuan untuk memudahcara orang ramai bagi mendapatkan perkhidmatan teksi dari mana-mana kawasan di Daerah Brunei-Muara sahaja. Perkhidmatan ini diperkenalkan secara sementara sahaja sambil menunggu perkhidmatan tetap tempahan teksi yang serupa atau melalui teknologi 'mobile apps' diperkenalkan oleh pihak-pihak yang berminat.


Orang ramai bolehlah menghubungi talian 7181643 bagi membuat tempahan. Perkhidmatan ini akan beroperasi setiap hari termasuk hari Jumaat dan Ahad dan hari-hari kelepasan awam bermula dari jam 6.30 pagi hingga 9 malam. Orang ramai yang memerlukan khidmat teksi di luar waktu tersebut boleh menghubungi terus nombor-nombor talian individu teksi seperti tertera. Bayaran surcaj tempahan sebanyak $2 akan dikenakan sebagai tambahan kepada jumlah harga tambang teksi bermeter dan surcaj-surcaj lain, jika ada, mengikut kadar yang telah ditetapkan dan disiarkan oleh JPD sebelum ini. Tempahan teksi juga boleh melalui TransportBN bagi Pengguna mudah alih IOS dan Android.

 

Pilihan lain adalah melalui DART - Aplikasi tempahan teksi pertama di Brunei. Pengguna mudah alih IOS dan Android boleh memuat turun Aplikasi Mudah Alih DART.


Teksi air adalah bentuk pengangkutan yang paling biasa di Kampong Ayer. Anda boleh memanggil teksi air dari jeti yang terletak di Royal Wharf di sepanjang Sungai Brunei.


Perkhidmatan bot biasa ke Daerah Temburong juga tersedia, beroperasi dari jam 7.45 pagi hingga 4.00 petang setiap hari.


Untuk perjalanan pergi balik di sekitar Kampong Ayer, tambang kebanyakannya boleh dirunding dengan pengusaha bot. Walau bagaimanapun, anda mungkin akan membayar $ 20-25 per kapal. (Diperolehi dari laman sesawang Kementerian Pengangkutan dan Info-komunikasi)

 

IKLIM

Brunei mempunyai iklim khatulistiwa sepanjang tahun, dicirikan oleh suhu antara 240 hingga 350 Celsius, dengan kelembapan tinggi dan lebih tinggi daripada hujan rata-rata.

PERMIT MEMANDU

Negara Brunei Darussalam mengiktirafkan lesen memandu antarabangsa yang dikeluarkan di bawah Konvensyen Jalan Raya 1949.

Orang Brunei memandu di sebelah kiri jalan. Pemakaian tali pinggang keledar untuk pemandu dan penumpang hadapan adalah wajib.

 

BEKALAN ELEKTRIK


Voltan ialah 240V 50Hz.

Palam tiga pin Standard British, BS 1363 (Jenis G)

 

PERKHIDMATAN KECEMASAN

 

Ambulan                                 991

Polis                                         993

Bomba & Penyelamat          995

Mencari & Penyelamat        998

Talian Darussalam                 123

 

Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS) adalah hospital rujukan utama yang berpusat di ibu negara. Nombor telefon adalah +673 224 2424.

 

BAHASA


Bahasa rasmi Brunei adalah bahasa Melayu tetapi bahasa Inggeris digunakan secara meluas.

Sekiranya anda memerlukan penterjemah untuk bahasa lain, anda boleh mengatur dengan pengusaha pelancongan atau kedutaan yang berkenaan.

 

TELEKOMUNIKASI

 

Kod IDD Negara Brunei Darussalam ialah + (673).

 

Terdapat tiga syarikat telekomunikasi di Negara Brunei Darussalam iaitu Imagine sebelumnya dikenali Telbru, DST Communications dan Progressif Cellular Sdn. Bhd. Yang menawarkan pelbagai perkhidmatan telekomunikasi.

 

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkhidmatan telekomunikasi, anda boleh mengakses laman web masing-masing:

imagine - www.imagine.com.bn

Komunikasi DST -www.dst.com.bn

Progressif Cellular Sdn Bhd - www.progresif.com.bn

 

Perkhidmatan untuk Imagine, DST Communications and Progressif Cellular Sdn.Bhd. terdapat di balai ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei.

 

ZON MASA

 

Negara Brunei Darussalam adalah lapan jam (+8) lebih awal dari GMT dan 16 jam (+16) lebih awal daripada Waktu Piawai Pasifik AS.

 

ROKOK

 

Larangan ke atas produk tembakau tiruan

 

Di Brunei Darussalam, Seksyen 6 Perintah Tembakau 2005 melarang pembawaan masuk, penjualan atau tawaran untuk jualan, sebarang konfeksionari atau produk makanan lain, atau apa jua mainan atau barang lain, yang direka bentuk untuk menyerupai suatu produk tembakau atau yang dijual dalam suatu bungkusan yang direka bentuk untuk menyerupai bungkusan yang biasanya dikaitkan dengan produk tembakau. 

 

Ini termasuk alat-alat pengewap seperti rokok elektronik (e-rokok atau vapes), e-paip, e-cerut dan sebagainya.

 

Mana-mana orang yang melakukan kesalahan ini boleh dikenakan denda tidak melebihi $ 5,000 dan dalam hal penyabitan kesalahan kedua atau berikutnya, dikenakan denda tidak melebihi dari $10,000

 

Larangan ke atas pembawaan masuk dan penjualan produk tembakau

 

Seksyen 3(1) Perintah Tembakau 2005 melarang pembawaan masuk, penjualan atau tawaran untuk jualan;

(a)   sebarang tembakau kunyah; atau

(b)   produk tembakau lain yang dimaksudkan, dilabel atau diperihalkan sebagai sesuai untuk dihisap, dikunyah atau sebarang kegunaan oral selain dari merokok seperti shisha, snuf, snus, tembakau tanpa asap, gutkha, tembakau larut dan sebagainya.

 

Seksyen 3(2) Perintah Tembakau 2005 melarang pembawaan masuk, penjualan atau tawaran untuk jualan sebarang rokok yang mengandungi –

(a)   suatu hasil yang melebihi 1.3 milligram nikotina bagi setiap batang rokok; atau

(b)   suatu hasil yang melebihi 15.0 milligram tar bagi setiap batang rokok.

 

Mana-mana orang yang melakukan kesalahan ini boleh dikenakan suatu denda tidak melebihi $10,000, dihukum penjara bagi suatu tempoh tidak melebihi dari 6 bulan atau kedua-duanya sekali dan, dalam penyabitan kesalahan kedua atau berikutnya, dikenakan suatu denda tidak melebihi dari $20,000, dihukum penjara bagi suatu tempoh tidak melebihi dari satu tahun atau kedua-duanya sekali.

 

Jika anda mempunyai sebarang maklumat mengenai pengimportan atau penjualan produk-produk berkenaan di Brunei Darussalam, anda boleh membuat laporan kepada:

Perkhidmatan Peraturan-Peraturan Kesihatan, Kementerian Kesihatan di talian 7192005 (hotline) atau 2427095 pada waktu pejabat (7:45pagi -12:15ptg dan 1:30ptg - 4:30ptg, Isnin hingga Khamis, dan Sabtu) atau e-mel: health.enforcement@moh.gov.bn

 

Di bawah Perintah Tembakau 2005 dan peraturannya; Larangan Merokok di Tempat dan Kenderaan yang Dinyatakan [Seksyen 14 dan Tembakau (Larangan di tempat tertentu) Pemberitahuan 2007] merangkumi:

• Semua premis Kerajaan termasuk hospital, pusat kesihatan, klinik kesihatan dan rumah jagaan

• Semua premis atau bangunan yang digunakan untuk tujuan komersial, perindustrian atau rekreasi termasuk tempat makan, kafe internet.

• Semua premis atau bangunan tempat orang ramai mempunyai akses, mis. 'Antrian 2 orang atau lebih di tempat awam'.

• Mana-mana kawasan di institusi pendidikan atau institusi pendidikan tinggi.

• Kenderaan perkhidmatan awam mis. bas dan teksi.