Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksPenerbitan Khas

Jabatan Penerangan juga menerbitkan sejumlah penerbitan khas sempena perayaan khas atau sebagai penerbitan sekali (one-off publication):

Brunei Darussalam 'The Abode of Peace', The Sultan, The Country and The People

Buku ini diterbitkan sempena Ulang Tahun ke-60 Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam pada tahun 2006.

DSC03481edited.png
 

The Water Village, Brunei Darussalam

Buku ini mengandungi latar belakang ringkas mengenai perkampungan diatas air yang terkenal atau dikenali sebagai Kampong Ayer. Buku ini diterbitkan pada tahun 2006.


Milestone - The Reopening of The State Legislative Council

Buku kecil ini merujuk kepada Brunei sebagai negara bangsa (nation-state) berdasarkan model Westphalian dengan memfokuskan pada sejarahnya mulai tahun 1984. Seterusnya. Ia mengecilkan skop dengan mengemukakan dua peristiwa bersejarah yang mempengaruhi masa depan lanskap politik Brunei; Pembukaan Semula Majlis Mesyuarat Negara pada 25 September 2004 dan Pengisytiharan Perlembagaan Brunei yang dipinda pada September 29, 2004.

Buku ini berfungsi sebagai panduan ringkas bagi wartawan, negara dan para aktor bukan negeri di badan perundangan Brunei dan kepentingan perlembagaannya. Ia mempunyai tiga bab; setiap bab memegang satu set subseksyen yang menghasilkan naratif keseluruhan yang jelas.

Buku ini diterbitkan pada tahun 2006. 

Capture.JPG


Milestone - 7th Conference of The ASEAN Ministers Responsible for Information

Buku kecil ini merupakan penerbitan bergambar mengenai Persidangan Menteri-Menteri ASEAN yang bertanggungjawab mengenai Penerangan  kali ke-7 yang.

Brunei Darussalam menjadi tuan rumah persidangan itu dari 15 hingga 19 Oktober 2002.

Buku ini diterbitkan pada tahun 2006.


milestone.JPGPelita Emas 1956-2006, Meraikan 50 tahun penerbitan Pelita Brunei

Buku ini diterbitkan bersempena dengan Jubli Emas ke-50 Pelita Brunei. Antara lain, ia menyentuh sejarah dan perkembangan Pelita Brunei.​

DSC03483-min.pngBrunei Darussalam in ASEAN

Jabatan Penerangan adalah Pengerusi Jawatankuasa Kecil Penerangan (Sub-Committee on Information - SCI) Komiti ASEAN mengenai Kebudayaan dan Penerangan (ASEAN-COCI). Oleh itu, ‘Brunei Darussalam in ASEAN’ adalah salah satu projek oleh jawatankuasa kecil ini di mana ia membincangkan mengenai Negara Brunei Darussalam, peranan ASEAN dan peranan Negara Brunei Darussalam di ASEAN.               

Buku ini diterbitkan pada tahun 2005.Wajah Wajah Patriotisme

Buku ini merupakan penerbitan bergambar yang memaparkan kompilasi  gambar-gambar yang diambil oleh jurugambar-jurugambar Jabatan Penerangan yang berfungsi sebagai penyampai untuk Sambutan Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-20. Ia diterbitkan pada tahun 2005.


DSC03489-min.png


Koleksi Senyum Budiman & Si Tuyu

Buku ini adalah koleksi kartun yang dihasilkan oleh dua kartunis terkenal Jabatan Penerangan iaitu Haji Matayir Haji Amin dan M.Salleh Ibrahim. Kartun-kartun itu didasarkan pada peristiwa-peristiwa yang berlaku pada tahun 1960-an hingga hari ini yang pernah diterbitkan di Pelita Brunei

 DSC03488-min.png