Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksPenerbitan Inggeris

Koleksi Newsletter ​​​​​Brunei Darussalam | Koleksi Brunei Today

JUALAN BUKU-BUKU TERBITAN JABATAN PENERANGAN

Jabatan Penerangan, Jabatan Perdana Menteri telah mula menjual buku-buku terbitan berikut iaitu Himpunan Titah, Himpunan Sabda, Kompilasi Sabda Anakanda, Haluan, Brunei Darussalam Negaraku dan juga buku daerah-daerah (Daerah Tutong dan Daerah Temburong).

Orang ramai bolehlah mendapatkan buku-buku berkenaan dari Ibu Pejabat, Jabatan Penerangan dan juga Cawangan-cawangan Penerangan di setiap daerah.

Untuk makluman, waktu perniagaan penjualan buku-buku adalah seperti berikut:


Isnin hingga Khamis 
8.00 pagi – 12.00 t/hari 
2.00 petang – 3.00 ptg

Sabtu
8.00 pagi – 11.00 pagi


poster jualan buku new.jpg

BRUNEI IN BRIEF (Revised 2018).JPG

BIB2018_FINAL.pdf

Kraftangan Tradisional Brunei Darussalam (2018)

Buku ini memperkenalkan kecantikan serta kehalusan seni dan kraftangan di Negara Brunei Darussalam yang tiada tandingan hebatnya yang dihasilkan oleh tukang yang  mahir yang telah diturunkan dari generasi ke generasi. Sekarang buku ini hanya diterbitkan dalam versi  PDF dan boleh dimuat turun melalui laman sesawang Jabatan Penerangan.


TRADITIONAL HANDICRAFTS OF BRUNEI DARUSSALAM.pdf   

Brunei Darussalam in Brief  (2016)​

Brunei Darussalam in Brief adalah buku bersaiz kecil yang mengandungi maklumat mengenai Negara Brunei Darussalam yang berguna untuk pelancong dan orang ramai secara umum. Ia memberikan maklumat terkini tentang negara dari latar belakang sejarah, rakyat, pertanian hinggalah tempat-tempat menariknya.

Capture_BruneiInBrief_revised2016.PNGBrunei In Brief 2016 120618.pdf

Tranquility in Diversity 2015

Temburong - Ketenangan Dalam Kepelbagaian adalah koleksi gambar yang dirakam di dalam dan sekitar Daerah Temburong. Terbitan ini mempromosikan kecantikan dan aktiviti tradisional yang terdapat di daerah ini kepada masyarakat tempatan dan asing.

 

 COFFEE TABLE -TEMBURONG.pdf

Brunei Darussalam in Brief  (2013)​

Brunei Darussalam in Brief adalah buku bersaiz kecil yang mengandungi maklumat mengenai Negara Brunei Darussalam yang berguna untuk pelancong dan orang ramai secara umum. Ia memberikan maklumat terkini tentang negara dari latar belakang sejarah, rakyat, pertanian hinggalah tempat-tempat menariknya.

   

Tekan disini untuk memuat turun  

Daerah Brunei-Muara 
(Edisi Kedua 2010)
BM.PNG 
Daerah Tutong 
(Edisi Kedua 2012)
tutong.PNG 
Daerah Belait 
(Edisi Kedua 2012)
belait.PNG 
Daerah Temburong 
(Edisi Kedua 2011)
temb.PNG 

Laporan Tahunan Brunei Darussalam 2005-2009 Bahagian 1

BRUNEI DARUSSALAM 2005-2009 (BAHAGIAN SATU) merangkumi maklumat tentang Negara Brunei Darussalam lima tahun berturut-turut dalam format yang disemak semula. Satu ciri yang berbeza yang terdapat dalam penerbitan disemak semula ini adalah ringkasan setiap kementerian tidak lagi digabungkan dengan keterangan mengenai semua jabatan di bawahnya.

​​​​​​Annual_Report_BruneiDarussalam_2005-2009(Part_One).pdf

Brunei in Seconds

Brunei in Seconds hampir sama dengan Brunei in Brief tetapi maklumatnya lebih ringkas kerana berbentuk risalah. Terbitan ini menyediakan tips mengenai Negara Brunei Darussalam seperti tempat penginapan, restoran, tempat riadah dan tempat-tempat menarik di negara ini.

​ ​

Brunei in Secs.pdf​

Social Customs and Courtesies of Brunei Darussalam

Social Customs and Courtesies of Brunei Darussalam dimaksudkan sebagai panduan untuk membantu pelawat dan pekerja asing untuk memahami budaya dan masyarakat Brunei Darussalam dan menjadikan mereka merasa selesa semasa berada di Negara Brunei Darussalam.

  SOCIALCUSTOMS.PNG